Om oss

Nevrofeedback

Trening

Sørlandet Helsepark
Sørlandet Helsepark

Hva er nevrofeedback?


Nevrofeedback er en biofeedback som trener hjernen. Biofeedback kan forklares som når du ser deg selv i speilet og ser at håret ser grusomt ut. Du tar en kam og fikser det.

Det vil si: Du ser noe, og forandrer det.

Med nevrofeedback er det mulig å øke hjernens funksjon ved at hjernen ser sin egen hjerneaktivitet og selv fikser den (selvregulerer). Dette kan sammenlignes med biofeedback.

Vi stiller ingen diagnoser, men trener kun symptomer. Målet er å roe nervesystemet, og gi det mulighet for å finne en bedre bane.

Kort sagt kan vi si: "Når hjernen først har skjønt hvor den fungerer best, vil den forsøke å bli der."

Jeg er sertifisert i «The Othmer Method»

Den mest kjente nevrofeedbacktreninga i Europa er The Othmer Metod. Den går ut på at EEG biofeedback kan trene et vidt spekter av problemer fordi det i virkeligheten kun dreier seg om et problem: Ubalanse i hjerneaktiviteten - EEG`en.

Den viser til tre punkt:

1. En person som har kronisk for høy aktivitet i hjernen kan ikke slappe av. Dette kan føre til angst, uro, opphissethet, oppskakethet, impulsivitet og sinne.

2. En person kan ha kronisk lav aktivitet i hjernen. Dette kan i noen tilfeller føre til depresjon, lite motivasjon og spasmer. 

3. Ustabilitet. For eksempel migrene, høydeskrekk, skjære tenner, fysiske eller verbale tiks, panikkanfall, PMS og andre tilstander som oppstår ved ustabilitet i hjernen.

Når kan du prøve nevrofeedback?

Du kan prøve nevrofeedback dersom du har:

Ø Søvn problemer

Ø Migrene

Ø Stress- og/eller angst

Ø Konsentrasjonsvansker

Ø Lærevansker

Ø Anspent muskulatur

Ø Smerter etter fysisk skade

Ø Hjerneskade

Ø Depresjon

Ø Utbrenthet

Ø ADHD

Ø PTSD (Post Traumatisk Stressyndrom)

Ø Traumer

Ø Rusproblemer

Ø Eller rett og slett for å bedre ditt eget potensiale

Denne treningsformen kan redusere symptomene du kjenner på. Treningsprogrammet foregår over en periode på 20 timer.

Hvordan trener vi nevrofeedback?

Det første som skjer er at man får 3-4 elektroder på hodet som måler EEG'en. Den ene vil bli festet på pannen, og de to andre på det området av hodet man ønsker å trene. EEG elektrodene fanger opp hjerne aktiviteten i dette området og sender EEG signalene til en boks som digitaliserer disse. Videre sendes disse til et spesialprogram knyttet opp til en PC, som analyserer dataene. Det er disse signalene som utgjør selve treningen.

Personen som trener vil bli satt i en god stol for å se en film. Hvis hjernen til den som trener har det bra, er det god flyt i filmen. Dersom bildet på filmen er utydelig vil hjernen selvregulere, og bildet vil igjen bli tydelig. Det er dette treningen går ut på. Det blir som en «runddans» mellom det vi ser og EEG`en (som representerer hjerneaktiviteten).

Hva skjer når vi trener nevrofeedback?

Hypotesen er at cellene i hjernen får bedre kontakt med hverandre og aktiviteten øker i det området som trenes. Når aktiviteten øker vil også blodtilførselen øke i det bestemte området, og cellene får mer næring. (Sterman, 1971)

                                       Det er også mulig å trene Alpha theta og Synchrony trening.

Disse to treningsformene trenes på samme måte som Nevrofeedback, med elektroder på hodet. Alpha theta gir noe av samme virkning som meditasjon og synchrony er mer samme virkning som yoga.

Disse to metodene blir mye brukt i kombinasjon med vanlig Nevrofeedback trening.

Alpha theta har spesielt gode resultater på personer med avhengighet og traumer.


Noen bilder fra trening

Påsetting av elektroder
Påsetting av elektroder
Alpa Theta trening
Alpa Theta trening
Påsetting av elektroder
Påsetting av elektroder

Min utdannelse

1. august 2015 var jeg ferdig utdannet neurofeedback terapeut, og dannet mitt eget firma, Nevrofeedback, Trude Halvorsen (organisasjonsnummer 915927998).

Jeg tok mitt første kurs i nevrofeedback våren 2009 og meldte meg på en komplett nevrofeedback utdannelse høsten 2010. Utdanningen har jeg tatt gjennom EEGinfo og heter Othmer Method Certification . Ekteparet Othmer tok neurofeedback til Europa, og jeg hadde Sue Othmer som min private veileder gjennom hele denne kursperioden. Hun regnes som en guru innenfor dette feltet.

Min utdannelse i nevrofeedback er nettbasert via USA og jeg har deltatt og bestått disse kursene:

1. Begynnerkurs i Arendal 2. - 6. juni 2009

2. Begynnerkurs i Berg, Tyskland 28. april - 2. may 2010

3. Begynnerkurs i Berg, Tyskland 13. - 17. oktober 2010

4. Viderekommende kurs i Berg, Tyskland 11. - 14. mai 2011

5. Praktisk uke i Los Angeles 7. - 12. januar 2012

6. Praktisk uke i Los Angeles 11. - 16. mai 2015

7. Konferanse for viderekommende i Los Angeles 13. - 15. juli 2017

I perioden 2009 - 2015 gjennomførte jeg 700 treninger med øvelsesklienter.  

Jeg har også 5-årig lærerutdannelse. Relevante fag i denne forbindelse er fysiologi, ernæring og 1. avdeling spesialpedagogikk. Jeg var ferdigutdannet i 1991 og har vært ansatt i Risør kommune siden.

Risør barneskole, hvor jeg er ansatt, satset tidligere på noe som het PlayAttention. PlayAttention er en nevrofeedback (en av de første metodene innen nevrofeedback). Siden skolen trente barn med PlayAttention, trengte de en sertifisert lærere innen dette faget, og jeg var heldig og fikk denne muligheten. 


Trude Halvorsen

Leder Nevrofeedback i Risør